Verdedigers als Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Gernot Trauner. Een genot vind ik het om ze te zien spelen. Rustig, beheerst, zelfverzekerd en krachtig. Ze staan er als een olifant waar je niet omheen kunt.
Mocht je geen idee hebben wie deze mannen zijn, het zijn voetballers.

Als verdediger hebben ze een controlerende rol, ze houden overzicht. Vanuit hun positie zien ze iedereen op het veld (op de keeper na), zien ze de ruimtes, mogelijkheden én gaten. Ze sturen het team aan en begeleiden.

Het zijn meestal niet de spelers die in the picture staan. Die de doelpunten scoren. Toch zijn ze van cruciale waarde voor het team. Zonder centrale verdediger is het team niet compleet.

Ze zijn de teamspelers die een puinhoop helpen voorkomen, zorgen voor een goede, stevige basis, van waaruit opgebouwd kan worden en hopelijk door de spits gescoord wordt. Ze tackelen problemen voor ze kunnen ontstaan.

Leuk allemaal, maar wat heeft dit met jouw business te maken?

Zie jezelf als de topscorer, de spits. Wat jij hebt te doen, is die bal binnen schieten. Je focussen op het doel. Die grote deal binnen halen, die ene klant overtuigen, je webinar succesvol geven of een inspirerende training verzorgen voor jouw ideale doelgroep. Doen waar jij uitmuntend in bent.

Maar je kunt niet scoren zonder je team.

Je hebt je integrator nodig als centrale verdediger die van achter in het veld het overzicht houdt, die checkt of jij op koers ligt om te kunnen scoren, om je doel te halen. De integrator stuurt de andere teamleden aan en geeft ze aanwijzingen. Je teamleden zorgen voor de technische, administratieve en marketingtechnische voorbereiding op het middenveld. Zij regelen de optimale voorzet. En als alles goed loopt, alle obstakels zijn ontweken, rest jou nog 1 ding, scoren!

Krijg jij ook al zin om een goed potje voetbal te spelen??